Rätt till insyn — med stöd av Vinnova
Lidingö stad, Kungsbacka kommun, Skaraborgs kommunalförbund, Linköpings universitet och advokatfirman Kahn Pederson har med stöd av Vinnova startat projektet ”Rätt till insyn”.
”Rätt till insyn” handlar om att förenkla och automatisera processen för begäran om allmän handling. En viktig del är ett handläggarstöd för avidentifiering (maskning) av sekretessbelagda uppgifter med hjälp av generativ AI. Den tänkta AI-lösningen ska frigöra tid från handläggare inom offentlig sektor genom att minska deras administration. Det kan i sin tur göra att dokument kan lämnas ut snabbare och servicen förbättras.
Det huvudsakliga målet med projektet är att ta fram en prototyp av en AI-lösning genom att:
- Undersöka och dokumentera vad som krävs rättsligt för att en AI-modell ska kunna användas vid avidentifiering och utlämning av allmänna handlingar.
- Ta fram och utveckla den tänkta AI-modellen.
Lidingö stad har under våren medverkat i Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) regulatoriska sandlåda. Regulatorisk sandlåda är ett arbetssätt med en dialogbaserad vägledning där staden som innovationsaktör har kunnat testa idéer i dialog med IMY.
Med hjälp av delfinansieringen av Vinnova kan Lidingö tillsammans med övriga projektparter nu utveckla den tekniska lösningen samtidigt som den regulatoriska biten, det vill säga vad man juridiskt sett har möjlighet att göra, säkras.
— Projektet är ett viktigt steg mot att modernisera och effektivisera offentlig förvaltning. Att vara en kommun i framkant innebär att våga prova även det oprövade. Här gör vi det tillsammans med andra modiga partners vilket är kul!, säger Daniel Broman, stadsdirektör i Lidingö stad
Projektet ”Rätt till insyn” har fått medel i Vinnovas utlysning ”Gemensamma AI-förmågor i kommuner och civilsamhälle”.
Lämna ett svar